divendres, 25 de maig de 2012

Beauvais_St.Pierre


« Nous construirons une flèche si haute, qu'une fois terminée, ceux qui la verront penseront que nous étions fous. » (3)

I després de l'aeroport Paris-Beauvais un artista no pot seguir a Paris deixant de banda això :de la que la wiki diu :

"Aunque la catedral está sin terminar (tras varios derrumbes y reconstrucciones se abandonaron los esfuerzos por terminarla), y a pesar de que sólo el crucero y el coro se mantienen en pie, sigue siendo uno de los edificios góticos más impresionantes del mundo. Los arquitectos de Beauvais transgredieron los límites de la técnica llevando a cabo un valiente experimento usando nuevas técnicas de construcción. El experimento fracasó cuando el diseño superó la viabilidad técnica e incluso hoy en día los especialistas siguen luchando con los problemas de estabilidad de la catedral."

I no sap la raó que té:


els arquitectes encara treballen en ella. També François Ier, rei de França - als braços del qual va morir el meu mestre Leonardo -, col·labora financierament en la reconstrucció de Saint-Pierre de Beauvais, -la comuna de Beauvais havia pagat part del seu rescat quan va estar empressonat en 1525 -.


Crida l'atención la consevació de la façana occidental de l'antiga esglèsia basilical romànica, imponent malgrat l'ombra gòtica.


 Malgat això res podrà ombrejar el meravellòs efecte lumínic de les vidireres gòtiques.No puc amagar la meua passió pel romànic. M'agrada la seua dimensió humana. com dèia Leonardo : a la mesura nostra. I ahí queda malgrat l'agressió del gòtic que va enderrocar tot el seu esplendor interior. Un cap d'home nimbat trobrat entre els enderrocaments dona testimoni de la seua excel·lència (1,9). Els que hem admirat i estudiat el romànic catalá podem confirmar-ho : hi ha un gran mestre que no treballá pas a Espanya.I entrem en el gòtic, com a la muntaya, amb afició però sense la passió de la mar. M'encanta però el risc dels constructors gòtics : la seua aventura, més que no pas la construcció que "perfora dessafiant el blau del cel com una aranya cercant la presa" - homentage a Rousseau en el tricentenari del seu naixement-.

Tanmateix fins ara el major delit gòtic ha estat contemplant Saint- Etienne.

Saint Etienne, Beauvais.


també amb el seu record d'un bellísim romànic.


I ací en saint Etienne he vist la forja del que va obrar també a les portes de Notre Dame en Paris : Pierre Francois Boulanger.

Preciosa façana nord de Saint Etienne amb el ferro de Boulanger : "chef d'oeuvre de l'art roman du XIIe siècle (2,135).

I a aquesta preciosa mostra gòtica i a la ciutat de Beauvais - un punt de tornada segur amb la col·laboració e RYANAIR que es un goig de vol i de caputxino calentet -, dedique el primer dibuix del viatge.

Saint Etienne, façana sud, llàpis s/ paper, per xisco'2012.


Bibliografia:

1.- Bonnet-Laborderie, Philippe, 2000, autor i editor, Découvrir la Cathédral de Sant- Pierre de Beauvais, 726.6 BON, Bibliotheques Municipales de Beauvais.
2.- Henwood-Reverdot, Annie, 1982, L'Eglise Saint-Etienne de Beauvais, GEMOB Editor,726.5 HEN, Bibliotheques Municipales de Beauvais.
3.- fr.wikipedia.org/wiki/Cathédrale_Saint-Pierre_de_Beauvais.