dimecres, 23 de maig del 2007

el Naixement del reNaixement.


1400 la pesta gràcies Senyor! la porta del renaixement Lorenzo Ghiberti 22 anys florentí Giovanni di Bicci la porta nord del Baptisteri: modernitat gòtica però Brunelleschi a Roma fet un basilisco la vida de Crist primer Masaccio "aquesta decisió que generacions d'historiadors de l'art han analitzat desprès ardorosament, és considerada com el punt de partida de l'art del Renaixement", Karl Otmar von Aretin, 1985: Histoire de la Renaissance italienne a "La Renaissance italienne",Hatier Editions, Fribourg,ISBN 2.218.07255.6, p. 32 els frescos nomès a les esglèsies Giovanni no pot ser a casa teua.
Quan naixqué el Renaixement? El Renaixement naixqué al 1400.
On naixqué el Renaixement? El Renaixement naixqué a Florència.
Perquè naixquè el Renaixement? El Renaixement naixqué per l'abandó de l'últim simbolisme gòtic. Val a dir, quan la realitat superà la ficció. Igualment degut a la precarietat de la vigilanta i guardiana zelosa de la Llum de les imatges. Dividida i sense mitjans per a fer valer els seus principis.
Quan acaba el Renaixement? El Renaixement acabá quan la vigilante i zelosa guardiana de la Llum de les imatges recobrá el seu poder. La Contrareforma. Dos pardals d'un tir: naturalisme`-científic leonardià i naturalisme-simbòlic de l'antiquitat. El neoplatonisme guanya l'art: Boccaccio.
I Dante, Petrarca i Bocaccio? Igual de Giotto foren predecessors florentins. La pesta negra, 1348, acabá amb Giotto. Donà a llum la democràcia més jove desprès de la grega.